Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ωαγωγός, ο,

     oaγoγός    
oviduct

     όβιdακτ    

Ερμηνεία:

Ο ωαγωγός είναι ο σωλήνας που συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Μέσω του ωαγωγού ταξιδεύει το ωοκύτταρο πρός τα κάτω, προκειμένου να γονιμοποιηθεί  από το σπέρμα που έχει εισέλθει στη γυναικεία κοιλότητα. Στη γθυναίκα υπάρχουν δύο ωαγωγοί.

Οι ωαγωγοί καλούνται και σάλπιγγες. Κάθε ωαγωγός συνάπτει την ωοθήκη μετά της μήτρας. 'Εμφανίζει δυο άκρα: το μητριαίο και τον κώδωνα (ωοθηκικό), και δύο μοίρες: τον ισθμό και τη λήκυθο.

Το τοίχωμα του ωαγωγού. αποτελείται εκ των έξω προς τα έσω : 1ον) Από τον ορογόνο χιτώνα (περιτοναϊκό κάλυμμα), 2ον) Από τον μυϊκό  χιτώνα και 3ον) Από το  βλεννογόνο.

ορογόνος υμένας περιβάλλει κατά το πλείστον τον ωαγωγό. 'Αποτε­λείται από μονόστοιβο πλακώδες επιθήλιο υπό το οποίο άπαντα χα­λαρός κολλαγόνος συνδετικός ιστός: ο υπορογόνιος  υμένας. 'Εντός του υπορογονίου υμένα απαντούν αγγεία, νεύρα, ελαστικές ίνες και ολίγες λείες μυϊκές ίνες.

Ο μυϊκός χιτώνας. Είναι περισσότερο ανεπτυγμένος πλησίον της μήτρας. Αποτελείται από δυο στιβάδες λείων μυϊκών ινών: την έξω ε­πιμήκη (λεπτότερη) και την έσω κυκλοτερή.

Διά των περισταλτικών κινήσεων του μυϊκού χιτώνα του ωαγωγού συντελείται η προώθηση του ωαρίου προς την μήτρα.

Ό Βλεννογόνος. 'Εμφανίζει πολλές επιμήκεις πτυχές, οι όποιοι εί­ναι ταπεινές εις τον ισθμό και υψηλές εις τη λήκυθο. Αυτές οι πτυχές διακλαδίζονται και σχηματίζουν δευτερεύουσες πτυχές και έτσι ο αυλός του ωαγωγού στενεύεται και μεταβάλλεται σε λαβύρινθο.  Μέσα στο λαβύρινθο γίνεται, συνήθως, η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Ο βλεννογόνος αποτελείται από επιθήλιο και χόριο. Στερείται αδένων.

Το επιθήλιο του βλεννογόνου είναι μονόστοιβο κροσσωτό. Μεταξύ των κροσσωτών κυττάρων υπάρχουν και άκροσσα εκκριτικά κύτ­ταρα.

Το χόριο του βλεννογόνου αποτελείται από δικτυωτό συνδετικό ιστό και χαλαρό κολλαγόνο συνδετικό ιστό με άφθονα πορευτικά κύτταρα.

Οι ωαγωγοί διαφυλάσσονται από τους Μυλλερείους πόρους. 'Η άνω μοίρα εκάστου των δύο Μυλλερείων πόρων γίνεται ωαγωγός ή δε κάτω μοίρα κάθε Μυλλερείου πόρου συγχωνεύεται με την κάτω μοίρα του έ­τερου σε ένα ενιαίο  σωλήνα: τό μητροκολεϊχό σωλήνα. 'Από αυτόν θα παραχθούν η μήτρα και ο κολεός.



Ετυμολογία:

< η σάλπιγξ, της σάλπιγγος, αι σάλπιγγες, των σαλπίγγων)

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Oviduct: roles in fertilization and early embryo development. Li S, Winuthayanon W. J Endocrinol. 2017 Jan;232(1):R1-R26. Review.

[Oncopathological aspects of BRCA1 and BRCA2 genes inactivation in tumors of ovary, fallopiantube and pelvic peritoneum]. Škapa P, Dundr P. Cesk Patol. 2016 Fall;52(4):199-204. Czech.

Expression and localization of matrix metalloproteinases (MMP-2, -7, -9) and their tissue inhibitors (TIMP-2, -3) in the chicken oviduct during pause in laying induced by tamoxifen. Leśniak-Walentyn A, Hrabia A. Theriogenology. 2017 Jan 15;88:50-60. doi: 10.1016/j.theriogenology.2016.09.051.



Συνώνυμα:
σάλπιγγα, η Fallopian tub; Uterine tube; Ovarian tube





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Kυτταρολογία: